Uddannelse Film & TV-klipper
EN FRAME TIL FORSKEL
Bliv undervist af branchens mest erfarne og benyttede fagfolk
Film- & TV-klipper er en fire måneders intensiv uddannelse, hvor du undervises af instruktører, klippere, kamerafolk med flere, som hver er specialister indenfor deres område af filmhåndværket. Undervisere som sætter deres viden og erfaring i spil og guider dig, så du udvikler de kompetencer, du har brug for.
Hvornår starter uddannelsen til Film- & TV-klipper?
Forår 2020: 20. januar – 4. juni 2020.
Info-aften torsdag d. 21. april kl 17.00 -19:00
Kig ind til åbent hus, mød underviserne, få mere at vide om uddannelsen og hør foredraget om hvordan du skaber medrivende historier med levende billeder. Se programmet her. Tilmeld dig gerne via mail (på knappen).
Hvad lærer du?
På uddannelsen til Film- & TV-klipper føres du igennem en bred vifte af fag, som dækker alle nøglekompetencer til at kunne fortælle din historie gennem klipning. Du undervises i dramaturgi, optageteknik og programkundskaber og arbejder med din æstetiske, rytmiske og kunstneriske sans. Efter endt uddannelse er du selvhjulpen i kunsten at fortælle med levende billeder.
Hvad er film- & tv-klipperens kreative håndværk?
En filmklipper arbejder typisk tæt sammen med instruktøren med at redigere det optagede materiale og skabe den filmiske fortælling og udtryk. Det fordrer at filmklipperen har en bred indsigt i alle faser af en filmproduktion, fra dramaturgi, optageteknik og programkundskaber til æstetisk, rytmisk og kunstnerisk sans.
Uddannelse + værktøjskassen til at komme igang som filmklipper
I løbet af fire intensive måneder på Film- & TV-klipper uddannelsen arbejder du med forskellige faser i en filmproduktion og kommer især i dybden med at anvende klippeprogrammer.
Uddannelsen starter med at indføre dig i dramaturgi og kamera, og sidenhen klippegrammatik med udgangspunkt i praktiske øvelser. Løbende opnår du en større fortrolighed med de forskellige discipliner der danner grundlag for klipperens arbejde.
Når du har basis på plads, lærer du de nyeste versioner af de tre markedsledende klippe-softwares: Final Cut Pro X, DaVinci Resolve og Adobe Premiere Pro CC. Vi åbner også op for colorgrading, der giver din film et unikt look. Herefter arbejder du med musik og lyd-efterbehandling, der er essentielt for at støtte din filmiske fortælling.
Endelig afslutter vi med et Motion Designer forløb i Adobe After Effect, hvor du arbejder med grafiske effekter, animation og green-screen.
Dramaturgi er den usynlige røde tråd
Klipperens arbejde består i at fortælle historier igennem klipningen og dermed realisere filmens vision. Film- & TV-klipper uddannelsens egentlige formål er derfor at gøre klipperen til med-fortæller.
Som med ethvert håndværk er det dog vigtigt at kende sine værktøjer, og vi vægter at du får et grundigt kendskab til de forskellige klippeprogrammer højt igennem uddannelsen.
En film eller et tv-program har normalt en instruktør eller tilrettelægger som ankermand, men programmets endelige udtryk vinder ved det gode samspil mellem på den ene side klipperen, som giver sit bud, og på den anden side instruktøren der holder historiens dagsorden. For at uddanne klipperen i denne samarbejdsrelation, er dramaturgi den usynlige røde tråd, vi arbejder med gennem hele forløbet.
I mesterlære med rum til at eksperimentere
Hele uddannelsesforløbet foregår i et nært og meget individuelt støttende miljø, hvor der er plads til at fejle – og ikke mindst lære af dine fejl. Skridt for skridt støtter underviserne dig i at opbygge de nødvendige klippetekniske og kreative færdigheder, som kræves af en skarp visuel fortæller.
Fortæl din historie med film
Du vil opleve hvordan filmhåndværket dag for dag kryber ind under huden. Langsomt men sikkert vil du begynde at opdage din egen måde at klippe en film på – din stil og din stemme. Uddannelsen giver dig de absolut bedste forudsætninger til at bringe dig videre som Film- & TV-klipper.
Sådan er Film & TV-klipper uddannelsen bygget op
Det faglige indhold lærer dig trin-for-trin at arbejde med alle relevante klippeværktøjer og -programmer. Du arbejder hands-on med opgaverne og får løbende kritik og feedback fra dine undervisere. Det giver dig præcis de kompetencer der skal til, at du efterfølgende kan klippe både video, TV og film.
Professionel historiefortælling
Du lærer filmisk historiefortælling og opnår stor viden om dramaets grundpiller og struktur. Du får en forståelse for essentielle metoder og dramaturgiske greb, så dine historier får fremdrift og engagerer publikum til at se dine film til ende.
Underviser:
Jørgen Kastrup (Manuskriptforfatter, filmklipper & filminstruktør)
Dato: 20.-24. januar – 5 dage.
Videokamera grundkursus
For at at blive en god film & tv-klipper, skal du også havde en forståelse for optagelser. På dette kursus bliver du fortrolig med kameraets knapper og menupunkter under forskellige optageforhold. Gennem praktiske øvelser får du styr på teknikken og opbygger et solidt fundament, som medvirker til at skabe det filmiske udtryk. Det er i optagefasen, at du skaber dit råmateriale med muligheder og begrænsninger for den senere klipning.
Underviser:
Casper Joel (Instruktør, fotograf & filmklipper)
Dato: 27.-31. januar – 5 dage
Læs mere om kurserne
Videokamera Grundlæggende
Adobe Premiere Pro Grundlæggende
Adobe Premiere Pro bruges mere og mere både af freelance klippere og i produktionsbranchen. Softwaren er en del af Adobes Creative Cloud-pakke. Premiere er meget fleksibel i sine funktioner bl.a. på gund af den lethed, hvormed man kan tilgå andre af Adobes specialprogrammer. Fx. lydbehandlingsprogrammet Audition og Motion Grafic i programmet After Effect, som kommer ind senere.
Undervisere:
Christoffer Schuricht (Filmklipper & colorgrader)
Dato: 3.-7. februar – 5 dage
Klippegrammatik
Klipningens sprog er en levende størrelse. En fortælling kan med de samme optagelser føres i flere retninger. På Klippegrammatik lærer du grundbegrebernes teori kombineret med udgangspunkt i praktiske øvelser. Der eksisterer ikke én universel måde at klippe TV og film, men alligevel er der en filmsproglig grundstruktur, som enhver TV- og filmklipper skal kende, så historien i dine film træder frem uden “stavefejl”.
Underviser: Jørgen Kastrup (Manuskriptforfatter, filmklipper & filminstruktør)
Dato: 10. – 14. februar – 5 dage
Optimér dit udtryk i Adobe Premiere Pro (videregående)
Her kommer du i dybden med Adobe Premiere Pros anvendelsesmuligheder. Vi kigger på Premieres samspil med andre Adobe programmer og hvordan du opsætte dit arbejdsrum hensigtsmæssigt. Ved at klippe scener lærer du at anvende forskellige funktionaliteter som fx greenscreen, multicam, tracking og meget mere.
Undervisere:
Christoffer Schuricht (Filmklipper & colorgrader)
Dato: 17.-21. februar – 5 dage
Klippe grundkursus: AVID Media Composer
Med en systematisk og detaljeret gennemgang bliver du fortrolig med AVID – TV-stationer og produktionsselskabernes mest anvendte program. Du lærer klippeprogrammets brugerflade, de vigtigste værktøjer, arbejdsgange og funktioner i et komplet workflow. I løbet af ugen får du styr på dit basis klippeværktøj og kan fremover klippe dine optagelser sammen.
Underviser:
Egon Christensen (Filmklipper & colorgrader)
Dato: 24.-28. februar – 5 dage
Penneprøve
I samarbejde med dokumentarfilminstruktørerne laver du nu din første korte film, hvor du i løbet af en uge bringer alt det i spil, du har lært ind til nu. Fra idéudvikling og planlægning til optagelse og klipning. Du får lejlighed til at afprøve gode idéer og indhente de erfaringer, som fremadrettet gør dit klipperliv lettere.
Underviser:
Casper Joel (Instruktør, fotograf & filmklipper)
Dato: 2.-6. marts – 5 dage
Skriv til TV: Værtsoplæg, speaks & TV-trailere
Klippere får ofte stillet opgaven at skrive speak eller andre tekster til en produktion. På denne kreative workshop bliver du bevidst om forskellen på at skrive værtsoplæg og speaks til programmer og trailere. Du får styr på genreforskelle og særlige ordkategorier i forhold til reportage, reality og underholdning. Ikke mindst lærer du at skrive mundret, kort og præcist.
Underviser:
Thomas Klinkby (Redaktionschef)
Dato: 9.-11. marts – 3 dage
Klippe videregående kursus: Optimér dit workflow i AVID
Du lærer hvordan du strukturerer dit workflow og hvilke arbejdsgange der vil gøre dig til en mere effektiv klipper. Du arbejder med Bins, Groups og lydspor, så du opnår et maksimalt overblik over dit materiale, og får konkrete tricks til, hvordan du bliver hurtigere til at navigere i dit materiale, til at anvende timelines og til at lave det første nedklip.
Underviser:
Birger Kort Madsen (Film & TV-klipper)
Dato: 12.-13. marts – 2 dage
Posttilrettelæggelse
Mange TV-programmer tager form undervejs hvor redaktionen, tilrettelæggeren og klipperen samarbejder om posttilrettelæggelsen og at få historien helt på plads. Gennem en række praktiske øvelser for-redigerer du i aktuelt materiale fra kendte TV-programmer og bliver coachet på dine personlige indfaldsvinkel, så du bliver skarpere på at bruge visual proof aktivt i din TV-fortælling.
Underviser: Tijana Paludan Duus (Postproducer & projektleder)
Dato: 16. – 20. marts – 5 dage
Lyd som fortællende element
Du får indsigt i hvordan lyden spiller en vigtig rolle i enhver film- TV- eller videoproduktion. Den rette lyd kan bringe seeren fra en scene i et værelse til det ydre rum på et split sekund. At kunne bruge lyd på den rigtige måde er essentielt for at underbygge din historie, da lyden for alvor er det, som bringer seeren ind i historiens følelsesmæssige univers.
Underviser:
Jesper Siberg (Sounddesigner, lydtekniker og komponist)
Dato: 23.-25. marts – 3 dage
Musik til video, film & tv
Du får indsigt i filmmusikkens medfortællende egenskaber og forståelse for hvordan rigtig timet musik kan øge eller sænke seerens puls, ændre opfattelsen af tid, beskrive to personers relation og meget mere. På kurset bliver du mere bevidst om musikkens virkemidler til at understøtte din film og forstår hvorfor lyd er lige så vigtigt som billeder.
Underviser:
Martin Fabricius (Filmkomponist & vibrafonist)
Dato: 26.- 27. marts – 2 dage
Colorgrading
Med udgangspunkt i DaVinci Resolve lærer du colorgradingen i teori og især praksis. Du opnår en forståelse af historien bag colorgrading og hvordan farver fungerer i forbindelse med video. Du lærer at matche op og skabe et bestemt look.
Underviser:
Christian Bille (Kolorist, klipper, fotograf & teknisk konsulent)
Dato: 30. marts -1. april – 3 dage
Lydbehandling i postproduktionen
Hvordan får du mest muligt ud af de forskellige lydbehandlingsværktøjer i postproduktionen
som fx EQ, støjreduktion og limiter? Her lærer du hvordan du lægger niveauer korrekt, fremhæver tydelighed i dialog og voiceover, og om hvordan du skaber et flow i lyden ved hjælp af musik og lydeffekter. Du lærer også forskellige metoder til at redde en dårlig lydoptagelse.
Underviser:
Jesper Siberg (Sounddesigner, lydtekniker og komponist)
Dato: 2. – 3.april – 2 dage
Klippe workshop: Dokumentarfilm
Du introduceres for klippeteori udfra Walter Murch’s tanker om hvordan man ‘klipper på følelsen’, og laver praktiske øvelser med at klippe scener fra virkelige filmoptagelser. Undervejs reflekterer og diskuterer vi forskellige bud på hvordan du skaber sammenhængende historier af materialet. Du får feedback og bliver bevidst om, hvordan du kan arbejde med dit materiale fremover.
Underviser:
Sami Saif (Dokumentarfilminstruktør, filmklipper)
Dato: 14. – 17. april – 4 dage
AVID Media Composer: Videregående
Du kommer i dybden og styrker dine tekniske færdigheder med øvelser og løbende feedback. Kurset fokuserer især på effekter og compositing, som i stor udstrækning bruges i program-teasers, spots og breakers, men også i færdige programmer, hvor de bruges til at frembringe bestemte følelser hos modtageren.
Underviser:
Birger Kort Madsen (Film & TV-klipper)
Dato: 20.-24. april – 5 dage
Klippe workshop: Fiktion
Med udgangspunkt i en forudoptaget kortfilm, arbejder du dig længere ind i klippegrammatikken igennem praktiske øvelser og feedback. Du får styrket dine færdigheder og får ny inspiration uanset dit udgangspunkt, og du er klar til at skabe din egen medrivende fortælling. Dermed opnår du en styrket indsigt i, hvordan man klipper fiktion.
Underviser:
Jørgen Kastrup (Manuskriptforfatter, filmklipper & filminstruktør)
Dato: 27. april -1. maj – 5 dage
Klippe workshop: Online video
Det kræver det stor bevidsthed omkring klipningen, når du arbejder med det korte format. Vi giver dig redskaber til at kunne identificere de forskellige klippeteknikker og vurdere, hvilke egner sig bedst til din korte film. Du lærer at formidle dit budskab på ultra kort tid og hvilke beslutninger i klipningen der tydeliggør dit budskab i forhold til målgruppen. Du klipper i et for-produceret materiale med god mulighed for at vurdere den enkelte optagelses potentiale.
Underviser:
Casper Joel (Instruktør, fotograf & filmklipper)
Dato: 4. – 7. maj – 4 dage
Optagelse, produktion og klipning
Det er nu, du lærer hvordan de enkelte håndværk reelt spiller sammen. Du står over for at prioritere kreative valg i forhold til produktionens rammer for at få din afgangsfilm helt i mål.
I løbet af optage- og klippeperioden har du løbende kontakt med din mentor, som rådgiver dig og drøfter dine instruktørvalg og andre udfordringer du får undervejs.
Mentor:
Flemming Lyngse (Dokumentarfilminstruktør)
Dato: 11. maj – 3. juni
AFSLUTNING: Screening af medstuderendes afgangsfilm
På uddannelsens sidste dag evalueres Film & TV-klipper uddannelsen og der er visninger af nogle af semesterets filmproduktioner fra de medstuderendes hånd. I løbet af dagen modtager du et diplom for din gennemførte uddannelse og der serveres snacks og drikkevarer.
Dato: 4. juni
BONUS: Post Workshop
Post Workshop er til dig der har afsluttet en af vores uddannelser, og som har behov for sparring omkring konkrete projekter, spørgsmål, ‘hvordan var det nu man…’ eller blot savner vores kaffe og ønsker at netværke med andre i samme situation.
Få et samlet overblik
Print en oversigt over uddannelsens forskellige moduler (pdf)
Ret til ændringer af programmet forbeholdes
Mød dine undervisere
Alle vores undervisere har solid erfaring og guider dig, til at udvikle de kompetencer, du har brug for til at løse de opgaver og projekter du brænder for.
Jørgen kastrup
Manuskriptforfatter, filmklipper og instruktør
Casper Joel
Instruktør, fotograf & filmklipper
Egon Christensen
Filmklipper: Final Cut Media Composer
Christoffer Schuricht
Filmklipper, colorgrader
Sami Saif
Dokumentarfilminstruktør, filmklipper
Jesper Siberg
Sounddesigner, lydtekniker og komponist
Martin Fabricius
Filmkomponist & vibrafonist
Thomas Klinkby
Redaktionschef og tilrettelægger
Christian Bille
Kolorist, filmklipper, fotograf & teknisk konsulent
Tijana Paludan Duus
Redaktionschef, tilrettelægger & postproducer
Flemming Lyngse
Dokumentarfilminstruktør
Praktisk Information
Undervisning & mødetid
Undervisning: Mandag – fredag kl. 9.30 – 15.30.
Kontortid: Mandag-fredag kl. 9.00-16.00.
Der er kaffe på kanden når vi åbner kl 9, så kom gerne i god tid.
Der stilles computere (Mac) til rådighed med en opdateret programpakke. Du er velkommen til at medbringe din egen computer, så du kan opsætte indstillinger og arbejdsrum til dine behov og arbejde videre, når du kommer hjem. Ring for mere information om hvilken version af programmet, vi arbejder med på kurset. Tlf: 35 34 68 00
Frokost
Du kan købe frokost i Det Danske Filmstudies kantine. En lille frokosttallerken koster 50,00 kr en stor 65,00 kr. Du kan betale kontant eller med MobilePay. Du er også velkommen til at medbringe din egen mad, som du kan opbevare i vores køleskab og gerne må spise i kantinen.
Find vej
Kort & Dokumentar Filmskolen bor i hos Det Danske Filmstudie tæt på offentlig transport i Lyngby. Kommer du med tog kan du gå fra stationen og kommer du med bil er der gratis parkering på p-pladsen eller i omgivelserne. (Tjek skiltning).
Forudsætninger
Uddannelsen favner både begyndere og øvede i kraft af, at der er så meget fokus på den enkeltes udvikling. For at få mest muligt ud af uddannelsen, skal du investere al din tid i de 4 måneder du er her. Har du også en nysgerrighed for andre mennesker og og kan lide at lege med fx Adobes programmer, så er du allerede godt på vej.
Er du i tvivl, så ring og få en vejledende snak på tlf. 35 34 68 00.
Pris for uddannelsen
2020: DKK 52.200 ekskl. moms
Det er muligt at betale i rater. Ring og hør nærmere på tlf. 35 34 68 00
Bruttolønsordning
Via bruttolønsordningen kan din arbejdsgiver betale uddannelsen mod at modregne det i din bruttoløn. Det koster ikke din arbejdsgiver penge, da du selv betaler ud af din løn før skat. Det kan ofte spare dig for det halve af prisen for uddannelsen.
Læs mere om ordningen på skat.dk
Støttemuligheder
Nogle kursister får støtte via deres fagforbund, fx Journalistforbundet eller Jobcenteret. Kontakt din konsulent for at høre nærmere om dine muligheder. Vi sparrer gerne med dig hvilken værdi kurset kan have for for din kompetenceudvikling.
På kursus i kreative rammer i Det Danske Filmstudie i Lyngby
Kort & Dokumentar Filmskolen bor i grønne og charmerende omgivelser i Det Danske Filmstudie, tidligere ASA Film, i Kongens Lyngby – en af Danmarks ældste filmbyer. Det moderne filmstudie for film-, tv- og reklameproduktion huser også andre kreative virksomheder inden for bl.a. musik, scenografi og postproduktion.
Siden 1936 har filmbyens studier lagt scener til både danske og internationale filmsucceser som fx Far til fire, Åndernes Hus, Breaking the Waves og Den Eneste Ene. Også flere tv-serier er optaget her, blandt andet TV3s Nynne, TV 2s Greyzone og Netflix-serien The Rain.
Ofte stillede spørgsmål
Har du spørgsmål til Film & TV-klipper uddannelsen, kan du kontakte os på følgende:
Tlf. 35 34 68 00 eller e-mail: info@filmkurser.dk
Uddannelsen til Film- & TV-klipper søges af folk med helt forskellig arbejds- og uddannelsesbaggrund, som har det tilfælles, at de interesserer sig for film. Det kan være unge mennesker som gerne vil kvalificere sig til at komme ind på Filmskoler i ind- og udland. Oftest er vores ansøgere mennesker, som efter moden overvejelse vil give deres liv en ny drejning, og ønsker en intensiv uddannelse i at formidle medrivende historier i levende billeder.
Vi ser ofte, at det er en gave for studiemiljøet at de studerendes alder varierer og oplever, at netværk opstår på holdet internt og med studerende fra filmskolens andre uddannelser.
I kursusperioden er der undervisning mandag – fredag fra kl 9.30 – 15.30. Hjemmearbejde er ikke en del af uddannelsesprogrammet. Vi ser dog ofte at kursister bliver meget grebet af undervisningen og ønsker at arbejde videre hjemme. Har du selv adgang til klippeprogrammer, kan du medbringe en harddisk (formateret til Mac) og tage dit arbejde med hjem.
Du får stillet optageudstyr og en klippe-computer (Mac) til rådighed med en opdateret programpakke under hele dit uddannelsesforløb. Du er også velkommen til at medbringe dit eget kamera og egen computer, så du kan opsætte indstillinger og arbejdsrum til dine behov og arbejde videre, når du kommer hjem.
Du er velkomment til at ringe og få vejledning om optageudstyr, hvis du foretrækker at købe dit eget kamera. Ligesom vi kan rådgive dig om valg af klippeprogram. Tlf: 35 34 68 00
Du er meget velkommen til at ringe og få svar på spørgsmål eller aftale en tid til at komme og besøge os. Vi kan hjælpe dig med at afklare hvilke uddannelsesbehov du har og sikre at indholdet er relevant i netop din situation.
Kontakt os på tlf. 35 34 68 00
Uddannelserne hos Kort & Dokumentar Filmskolen er båret af lyst, passion for at lære og engagement hos både kursister og undervisere. Hos os får du både udvidet dit netværk med kollektiv undervisning på små hold, og du får det individuelle fokus, når underviserne tager dig i mesterlære.
Ved uddannelsens afslutning har du styrket din værktøjskasse og lavet en afgangsfilm, som du får feedback på fra din underviser og medkursister. Ved gennemført uddannelse får du et kursusbevis. Først derefter kommer den virkelige prøve, når du tager dine nye færdigheder i brug og løser nye arbejdsopgaver.
Ved uddannelsens afslutning har du selv erfaret hvad dokumentarfilm produktion er. Du har fået blik for at finde historien i et optaget materiale, du kan selv ideudvikle og produktionsplanlægge. Du kan håndtere en optagesituation, behersker kamera- og klippeteknik og kender de filmiske virkemidler. Du vil have lært alt det, som gør din næste produktion lettere, sjovere og endnu mere kvalificeret.
Uddannelsen til Dokumentarfilm Instruktør er opbygget som et sammenhængende forløb, hvor du kommer igennem alt det, du skal kunne for at lave en film. Det vil være svært for dig at få samme udbytte, hvis du splitter uddannelsen op. Når det er sagt, består uddannelsen af kursusmoduler som også udbydes som enkeltkurser. Du kan derfor vælge at tage dele af uddannelsen som enkelt-kurser. Det koster mere, da der er en væsentlig rabat, når du køber et uddannelsesforløb.
Ring og få en snak om dine muligheder på tlf. 35 34 68 00
Vil du vide mere? Info-aften 21. april
Det er rart at se med egne øjne, hvad det er for en uddannelse, filmmiljøet, og hvilke mennesker du møder, når du overvejer om uddannelsen til Film & TV-klipper er noget for dig.
Vi holder Info-aften om vores uddannelser tirsdag den 21. april kl 17:00-19:00. Se programmet og tilmeld dig. Du er også velkommen til at besøge os en anden dag – ring og aftal tid på tlf. 35 34 68 00.
Reserver din plads (uforpligtende) og vi ringer til dig
Når du tilmelder dig her, reserverer du din plads. Vi kontakter dig og bekræfter din tilmelding, før vi laver en bindende aftale. (Kommer)
Ring til os på 35 34 68 00
Det er ofte skoleledelsen, der tager telefonen og svarer på spørgsmål på uddannelsen, kursernes indhold, udstyr eller andet der kan afklare om uddannelsen til Film & TV-klipper, er det rette for dig.
