Blomstervænget 52

2800 Kgs. Lyngby

+45 35 34 68 00

info@filmkurser.dk

Optimer din manus. skriveproces

Extra Information

“Drama is life with the dull bits cut out.”

Alfred Hitchcock

Optimere din manuskript skriveprocess

Dan Hoffmann

Filminstruktør

Dramaturg

Vis underviserprofil

Information

Varighed: 2 dage

Mødetid: 9:30 - 15:30


PU-støtte kr. 1.560*

kr. 3.800

Optimer din manus. skriveproces

30.09.2015 - 01.10.2015

*Dette kursus kan søges med PU-støtte igennem Mediernes Efteruddannelsen. Tilmelding med PU-støtte kan ske her.

Har du prøvet at sidde og svede ved dit skrivebord og været ved at rive håret ud af hovedet på dig selv, fordi du føler at du støder på en skriveblokering på størrelse med mount everest, hver gang du forsøger at omsætte dine ideer til bogstaver på en skærm? Så er der hjælp at hente. For de svære valg, tvivlen og de fleste skriveblokeringer opstår oftest, fordi man ikke kender elementerne i en skriveproces og ikke ved, hvor man befinder sig i den. Her kommer kurset i at optimere din skriveproces dig til undsætning.

Skriveprocessen

De fleste skriver et manuskript i stadier. Først pitch, så outline, treatment, manus og til sidst omskrivningerne. Alligevel svarer denne struktur ikke til, hvordan en historie i realiteten bliver udviklet. I løbet af en skriveproces opstår typisk spørgsmål, som f.eks.:

• Skal jeg starte med figurerne, plottet eller scenerne?
• Skal jeg kende slutningen først eller sidst i processen?
• Hvornår finder jeg ud af hvad budskabet er?
• Hvad gør jeg, hvis man går i stå?
• Hvad hvis jeg føler at der mangler noget?
• Hvornår kommer subplots ind?
• Hvornår skal man lave research?

Alle disse spørgsmål kan besvares ved at kende til skriveprocesser. Historier skal igennem 32 faser, før de er færdige. I hvilken rækkefælge man kommer gennem faserne er op til dit temperament. Men at kende dem og være sig bevidst om dem, er et af forfatterens vigtigste redskaber overhovedet.

På et af de manuskripter, hvor jeg har været konsulent, kunne forfatteren ikke komme videre, fordi hun ikke kunne bestemme sig for om hovedpersonen skulle være enlig eller gift. I begge tilfælde ville det føre til forskellige konflikter i historiens 2.akt, som hun ikke ønskede. I dette, som i næsten alle tilfælde, handlede det om at forstå, at hun havde sprunget en enkelt fase i processen over, og da hun først opdagede dette, løste hun selv problemet. Med andre ord, kan det være svært, hvis ikke umuligt, hvis man i en krimi skriver et mysterium, som man ikke selv kender løsningen på. I dette scenarie, er forfatterens kendskab til mysteriets løsning nødvendig for at kende sin start. Hvis denne forfatter havde vidst det, havde hun undgået problemet i første omgang.
-Dan Hoffmann

Kursusindhold

På dette intensive kursus vil vi i højt tempo gennemgå alle de 32 faser som en historie skal igennem før den er skrevet færdig. Vi tager også fat på de mulige rækkefølger der er; om man starter med fase 10 før 11, eller omvendt. Ikke alle – men mange rækkefølger er mulige.

Hvis du vil undgå skriveblokeringer for tid og evighed, handler det altså om at forstå skriveprocessen; hvor du starter i den, og hvordan du kommer videre, uanset hvor du er.