Manuskriptforfatter uddannelse

 • jan01 2014
  Manuskriptforfatter - uddannelse på Kort & Dokumentar Filmskolen

  OBS! Efterårets uddannelse vil foregå fra 1. september – 19. december

  Uddannelsen er åben for indskrivning. Er du interesset kontakt da Bo Hasselbalch på info@filmkurser.dk eller tlf: 35 34 68 00

  Har du fortælling i blodet? Har du lyst til at udvikle dig inden for filmisk fortælleteknik? Så er vores “Manuskriptforfatter uddannelse” sansynligvis noget for dig.

  Uddannelsen er på én gang meget komplet og varieret med flere indlagte specialmoduler. Med sin stilmæssigt konkrete form vil Manuskriptforfatter uddannelsen øge din evne til at fortælle en historie i levende billeder. Samtidigt er kurset sjovt og udviklende på det personlige plan. Mens du arbejder med karakterernes psykologiske mønstre, opdager du dig selv og finder ud af at fortælle så andre bliver indfanget.

  At fortælle til film og TV:

  Film og TV er krævende medier. Vores opmærksomhed skal holdes fanget hele tiden. Din fortælling skal gå fremad. Vi tillader ingen omveje. En film er den nøgne historie. Uden omsvøb.

  En roman kan tillade sig uddybninger og baggrund, som en film har meget svært ved uden at gå i stå. En artikel kan gå i detaljer, som en film ikke kan uden at hæve belærende fingre og blive forklarende.

  Hvis du kan tænke din historie som en film, så har du et skelet af et uforgængeligt materiale at holde dig til, der kan fortælle alt muligt andet og meget mere. Film og TV er de mest ubønhørlige, når det gælder fortællingen.

  Har du knækket den måde at fortælle på, kan du skrive hvad som helst og til alle medier.
  Derfor er det så givende, at lære at fortælle til film og TV. 

  Hvem kan søge uddannelsen?

  Den eneste forudsætning er, at du kan lide at skrive, og har lyst til at arbejde seriøst med at dygtiggøre dig som forfatter til filmmediet. Tidligere elever har været instruktører, skuespillere, tekstforfattere, akademikere, kommunikationsfolk og filmentusiaster, enhver med en helt forskellig baggrund, som indtil nu har skrevet til skrivebordsskuffen. Måske er det på tide nu at få form på arbejdet?

  Hvordan er uddannelsen opbygget?

  Uddannelsen er bygget op i fire moduler, hvor du lærer alt, hvad du skal bruge for at fortælle med film. Du kommer til at lære den nødvendige teori inden for faget. Men mest af alt er denne uddannelse praktisk, hvilket betyder at du kommer til at arbejde intensivt med dit eget manuskript, under kyndig supervision af den erfarne manuskriptforfatter Mogens Kløvedal. Det er først ved selv at gå igang med at skrive, at du skaber de vigtige erfaringer, som kan udvikle dig som manuskriptforfatter.

  Målet med uddannelsen er, at du finder ind til din historie, og din egen måde at fortælle den på. Det er nemlig først her, du bliver i stand til overbevise andre om, at du har noget interessant på hjerte.

  Er der hjemmearbejde?

  Alle har det forskelligt med hvordan de skriver bedst. Hvis undervisning og coaching skulle udfylde hele kurset, ville der slet ikke blive tid til at skrive. Måden vi løser denne problematik på er, at lægge skrivedage ind hvor der er behov. Især i den sidste halvdel af kurset er det vore erfaring, at et par dage om ugen går med selve skrivningen. Deltagerne kan vælge at skrive hjemme eller på skolen.

  Du vil aldrig komme i en situation, hvor du behøver at føle dig fortabt. Undervejs er der en tæt kontakt med underviser, så der ikke bare i manuskriptet, men også i undervisningen er fremdrift. Det er almindeligt at opleve punkter i sin skriveproces, hvor historien er svær at løse. Her er det vores erfaring at workshop-formen, kombineret med underviserens scriptdoctor-funktion hjælper en “ud af boksen”, så du genvinder skrivelysten og dit manuskript måske tager en ny retning.

  UDDANNELSEN BESTÅR AF 4 HOVEDMODUELR:

  1. DRAMATURGI BASIS (1 uge) – en tour de force i filmdramaturgi

  2. IDÉUDVIKLING; SYNOPSIS & DET FØRSTE SKRIV (5 uger) - Rigtigt i gang med din egen historie

  3. SPILLEFILM/TV-SERIE (8 uger) – Fortsættelse af skrivning af egentligt manus

  4. PITCHFORARBEJDE OG PITCH (4 uger) Færdiggørelse og klargøring af af
  manuskript. Skriftlig sammenfatning, mundtlig præsentationsteknik og pitch for indbudte producere

  Hvem er underviserne?

  Filmfolk med krediteringer underviser og guider dig gennem de vigtigste discipliner under de enkelte moduler. De inspirerer og støtter dig, også i udviklingen af din egen film. Mogens Kløvedal er gennemgående udvikler og konsulent på dit manuskript.

  PROGRAM

  Modul 1: Dramaturgi basis

  27. – 31. januar  v/Jørgen Kastrup

  På dette modul gennemgår vi de metoder og teknikker, der får en historie til at fungere. Formålet er at give dig den bedste platform til kaste dig ud i skriveprocessen med håndgribelige og brugbare værktøjer. Vi vil bl.a. gennemgå:

  • Dramaets grundpiller
  • Struktur
  • Idéudvikling
  • Plot
  • Set up og pay off’s
  • Karaktertegning
  • Dialog
  • Fremdrift og dramatiske spørgsmål

  Vi kommer desuden ind på, hvordan dokumentarister – der oftest komponerer deres fortælling hen ad vejen – med fordel kan gribe ned i erindringslageret af dramaturgiske værktøjer for at få deres historie på plads.

  Modulet fungerer som en veksling imellem teori, eksempler og øvelser.

  Læs mere om kurset “Dramaturgi basis”

  Gå til top

  Modul 2: Ideudvikling, synopsis og første skriv

  3. februar – 7. marts v/Mogens Kløvedal 

  De første 5-uger udvikler du en synopsis, som kan omsættes til et længere drama i modul 3. Du får hjælp til at formulere en skriftlig pitch, hvor du fortæller din historie i tre-fire sætninger. En kort og præcis pitchning er grundlaget for, at du kan videreudvikle din historie til et godt spillefilmsmanuskript. Fungerer din historie ikke, når den fortælles i korte træk, bliver den ikke bedre af, at den forlænges. Vi tager fat i at undersøge, hvordan din historie i praksis kan omsættes til film.

  Gå til top

  Modul 3: Spillefilm/TV-serie

  Hovedmodul 10. marts – 28. maj v/Mogens Kløvedal

  På hovedmodulet skriver du det færdige manuskript med afsæt i din synopsis. Hver kursist udvikler primært et spillefilms- eller TV-drama treatment. Gennem hele forløbet tager undervisningen udgangspunkt i din konkrete skriveproces og din personlige motivation. Du modtager undervisning i fire teoretiske grene af manuskriptfaget, som er direkte anvendelige i udviklingen af dit manuskript, og bliver desuden trænet i at pitche dit værk, så du bliver klædt på til at gå ud og sælge dit manuskript til producenter.

  At fortælle med mennesker:

  Din historie og genre kan være alt mellem himmel og jord – fra en hårrejsende krimi til et klassisk drama. Det er vores filosofi, at der kan komme et fremragende manuskript ud af ligegyldigt hvad du foretrækker at arbejde med. Et godt manuskript er kendetegnet ved at være en historie, der er godt fortalt – og det er ikke afhængigt af historiens tema eller genre. Der findes ikke rigtige eller forkerte historier. Men der findes rigtige og forkerte måder at fortælle på.

  På dette modul lærer du derfor, at fortælle den historie du har på hjerte, så den fungerer på film. Filmmediet er eminent til at skabe præcise og detaljerede fortællinger om mennesker. Det stærkeste virkemiddel i alle former for film og TV er menneskelige skæbner – og dem kender vi alle. At undersøge hvad vi mennesker begærer, frygter og drømmer om skaber identifikation og genkendelse.

  Hvis du vil lære at skive et godt manuskript, skal du derfor lære at fortælle med mennesker. Du skal holde af dine hovedpersoner og respektere deres fjender. For jo stærkere karakterer dit manuskript har, jo bedre bliver det. Derfor har hovedmodulet fokus på at udvikle persongalleriet i dit manuskript til helstøbte karakterer.

  Derudover vil vi kontinuerligt udforske forskellen på spænding og overraskelse, suspense & surprise og diskutere, hvad der fortæller bedstDu vil fx erfare, at overraskelsen ikke er så spændende, som mange tror – og at de første minutter af din film udgør de vigtigste øjeblikke til at fortælle, hvad du har på hjerte. Du vil opleve at blive bundet i et rigidt system. Men du vil også opleve at denne begrænsning giver dig en frihed – for de fleste menneskers kreativitet udfolder sig bedst inden for faste rammer.

  Mit hoved har altid været fyldt med historier, gode historier… på Kort & Dokumentar Filmskolen har jeg lært at fortælle dem. Mogens Kløvedals måde at arbejde med os på har givet mig alt,- tilmed mange kontakter, som jeg vil kunne bruge resten af min karriere.

  Mit projekt som omfatter en TV-serie er et projekt der har fået mere end rosende ord fra forfattere, instruktører og producenter så uddannelsen har ført mig meget tæt på job ;-)

  - Noomi Heradottir

  Gå til top

  Undertemaer:
  Indlagt i manuskriptforfatter uddannelsen er også nedenstående temaer

  Plot Masterclass d. 27. – 28. marts v/Dan Hoffmann

  På 2 dage vil vi gennemgå hvordan et  plot slal udvikle sig. Hvordan slutter din historie? Forløser slutningen historiens emotionelle kerne? Bygger den suspense fra start til slut? Hvilke suspense mekanismer bruger du? Hvordan er dine karakterer orkestreret? Rejser plottet effektivt et dramatisk spørgsmål?

  Hvis du ikke kender svarene på disse spørgsmål, er det klart hvorfor din historie måske har et problem.

  Professionel dialogskrivning d. 31. marts – 4. april v/Dan Hoffmann

  På dette ultra-koncentrerede modul gennemgår vi 24 praktiske principper, som enhver dialog forfatter bør have siddende på rygsøjlen. De er alle etablerede principper, hentet fra nogle af filmens og litteraturens bedste forfattere. Men det bedste ved dem er, at de er lette at forstå, og kan bruges i dit eget manuskript umiddelbart efter kurset.

  Læs mere om kurset “Professionel dialogskrivning

   

  Modul 4: Pitchforarbejde og pitch

  NB: Producerpitch lægges en dag efter fælles aftale primo juni.

  Udarbejdelse af den gode skriftlige pitch

  v/Mogens Kløvedal

  I den virkelige verden står du over for at skulle skabe interessere for dit manuskript hos en producent. Dette involverer først udarbejdelsen af en kortfattet skriftlig teaser for dit filmmanuskript.  Den skriftlige pitch gennemarbejdes og lay-outes på skolen i en samlet præsentationsmappe for holdet. Denne mappe fungerer som bilag ved den senere pitch-session med indbudte producere fra filmbranchen.

  Pitch træning v/Janet Spiegal
  Det er en del af uddannelsen, at vi træner dig i, hvordan du performer i en pitchsituation, hvor effektiv kommunikation er afgørende for succes. Du bliver bedre i stand til at få styr på nerverne, og får styrket din personlige fremtræden, så du kan sælge dit værk. Dette vil være over 2 dage.

  Pitch dagen for særligt indbudte producere
  Der indbydes producere fra både film- og tv-branchen. Begivenheden har flere gange resulteret i, at vores elever har modtaget udviklingsstøtte på deres manuskript – hvilket betyder at et produktionsselskab honorer dem for at videreudvikle manuskriptet.

  Gå til top

  +iCal +Google Kalender